Конкурс „Изгревът на следващото“

Конкурс „Изгревът на следващото“

Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия“ и общността на Човешката библиотека канят всички автори да участват във втория конкурс „Изгревът на следващото“.

В момента се провежда не един конкурс за български художествени текстове, но този е единственият, който има за тема възможното движение към позитивно бъдеще. Днес, в епохата на ширещи се антиутопии и безкритично катастрофично мислене, се изисква истинска интелектуална смелост, за да потърсим формите за Изхода. Смелост да допуснем, че Човешкият дух е в състояние да намери пътя си към по-високото ниво, интелект да си го представим и талант да го защитим художествено.

Фантастивал в Европолис

Фантастивал в Европолис

В българското книгоиздаване е имало не една библиотека с фантастична литература. Но те са били преобладаващо поредици от преводни заглавия. Дори в легендарната „Галактика“ на издателство „Георги Бакалов“ българските книги бяха редки птици, пръснати през десетина от световни автори. В серията на „Отечество“ бяха по-чести, но все пак – „гости“.

След началото на демократичното книгоиздаване в доминиращата поредица „Избрана световна фантастика“ бе заковано още в заглавието ѝ отсъствието на родни автори, на които беше сложено клеймото „непродаваеми“. Но имаше и изключения: няколко по-малки издателства (първо сред тях бе „Аргус”) направиха свои поредици за бг литература на въображението. Сега Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия“ стартира нова библиотека с най-доброто от родния супержанр – „Съзвездие BG“. Тя изгрява с антологията „Фантастивал в Европолис“, която предлага своего рода визитна картичка на Дружеството.

Копнеж за растящо творчество

chobi emblema devizОбщността на Човешката библиотека и творчески клуб „Светлини сред сенките“ канят всички читатели на възраст до 27 години да участват в седмия ежегоден Копнеж за растящо творчество.

Копнежът е отворен към всеки, който пише на български език. Тази годината темата му е „Книгите, които ми въздействат“. Търсят се рецензии, есета, размисли за онези книги, които силно са ни впечатлили, развълнували, може би даже променили – без значение дали са хартиени, електронни или аудио и как са публикувани. Копнежът изрично приема комикси, книги-игри, визуални романи, интерактивна литература и всякакви други форми на изкуство, в които четенето изпълнява главна роля.

Крайният срок за участие е 15 ноември 2018, а пълните условия са описани в сайта на Човешката библиотека: http://choveshkata.net/blog/?p=6834

Отличените автори ще бъдат обявени през декември. Наградите им включват книги (електронни и хартиени), публикация онлайн и участие в писателски работилници.

Има ли страх в самолета?

Ужас във висинитеСборниците с разкази (или с приказки, или с есета) са такова предизвикателство!

Обявил си някаква тематика, но някои от текстовете няма да си пасват много с това, което тръби заглавието ти. Други пък ще са "в десетката".

Едни ще ти "бягат" жанрово. Останалите ще са си образци като по учебник.

Дълги, кратки, пародиращи амбицията ти да събереш в книга различни текстове, никога непубликувани, написани специално за съответния сборник - чарът е в разнообразието.

А още по-интересно е не какви са, а как са подредени, кой "отваря" и кой "затваря" антологията, кой какъв "извиква" след себе си...

Бев Винсънт (съставител), Стивън Кинг (редактор и автор на всъпителните думи към произведенията), Ричард Чизмар (издател) събират в "Ужас във висините" 16 разказа и една поема, от които ще ви настръхнат косите.

Улучват ви право в сърцето!

Четем Стивън КингБрайън Джеймс Фрийман, шапка ти сваляме! Така майсторски си подредил пъзела от есета в сборника "Четем Стивън Кинг", че нито нещо може да махне човек, нито друго - да прибави! За разместване пък и дума не може да става - та кой разбърква сценария на едно истинско духовно приключение?!

Кой да говори най-напред за един писател, ако не... писателите?
И ето - Стюарт О`Нан споделя, че харесва "древните богове" - "Сейлъмс Лот", "Сияние", "Сблъсък". "От самото начало Кинг ме улучи право в сърцето", казва авторът на "Романа за Холокоста" (сборник разкази "Сияние в мрака", ИК "Плеяда") и продължава разказа си за това - как словото на Краля го е вълнувало, как го е изграждало като човек и творец.