"Захар и шафран" - впечатляващ дебют на Джеси-Даниела Кънева и издателство "Паноптикум"

Захар и шафранНа 14 декември 2009 г. излиза от печат дебютният роман на Джеси-Даниела Кънева "Захар и шафран". Книгата е и първият проект на издателство "Паноптикум".

Това е книга, която няма да прочетете само веднъж! Защото няма да ви е достатъчно...

Талантливата художничка Стела смята, че Бог или Вселенският разум – или както искате, го наречете – ни е предоставил всичко, от което се нуждаем – удобни тела, здрав разум, чувства, които смекчават битието. Изгреви, залези, дъжд, сняг – с какви ли не красоти е дарен човекът на своята планета. Но най-голямото му богатство е, че е ощастливен с дара на свободната воля.
Тя му дава възможност да реди сам своя живот, сам да решава какво да стори със собственото си съществуване. Съмнителни авторитети, като вестникарския хороскоп, декоратора, разбиращ от фън шуй, и подобни, не са необходими, за да бъдеш щастлив. Така мисли Стела. Обаче сънят, който я спохожда периодично още от детството, свързва младата жена със съдбите на далечни, непознати хора...
И идва денят, в който тя най-сетне ще усвои урока, чийто смисъл й е убягвал дълго, много дълго, цели епохи...

Две повествования преплитат нишките си в първия роман на Джеси-Даниела Кънева "Захар и шафран". Едната ни отвежда назад във времето – в средновековна Португалия, където да не следваш предначертания от традициите житейски път, е разрушително. Другата нишка минава през живота на наша съвременничка – умна и красива млада жена със сложна съдба.
Разказът "прескача" от епоха в епоха, читателското ни внимание приковават ту драматичните събития в живота на богатата наследница Ещер от Авейру, ту духовните лутания и нещастните любови на Стела от София.
Битието и на "осъдената душа" Ещер де Протетуш, и на нестандартната, свободолюбива Стела е изпъстрено със случки и хора, сякаш огледално отразени едни в други. А "коренът" на болезнено-разтърсващите събития е някъде, където никой от нас не може да надникне.
Романът търси отговори на въпросите, които всеки си е задавал – има ли съдба, можем ли да се противопоставим на общоприетото, как да избягаме от онова, което "ни е писано".
И ги намира.
Талантливото перо на Джеси-Даниела Кънева е оставило отпечатък върху всеки детайл на белетристичната творба. Действието е динамично, образите на героите са уникални – богати и цялостни, диалогът изобилства със свежи, изненадващи речеви построения.
А след прочита на "Захар и шафран" остава аромат на духовно приключение.

За авторката:
Даниела Кънева е журналист по образование. Джеси, както я наричат приятелите й, е събрала различни таланти - до дарбата й да прегръща и обича живота и в най-трудните ситуации стои умението й на иконописец. Рисуването е в кръвта й от години. Кани те на кафе с канела и докато се наговорите, сигурно вече ще е изплела чорап, приличащ на произведение на изкуството. Така неусетно е изплела и първата си книга, чрез която ще ни посвети в още един от талантите си.

Сайт на Джеси-Даниела Кънева

(издание "Паноптикум", 0885565581 и Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.)