Връчват националната награда за детска литература

Националната награда за детска литература "Петя Караколева" ще бъде връчена за трети път на 21 октомври в Кърджали, съобщиха от Съюза на българските писатели.

Съюзът и община Кърджали са учредители на наградата. Досегашните й носители са Кирил Назъров и Севда Севан. Портрет на Петя Караколева /1944-1997/ г., рисуван преди 25 години, ще донесе неговата авторка - руската художничка Лилия Сокуренко, която пристига днес в 11.00 ч. на летище София. Портретът ще се съхранява в музея в Кърджали.

Петя Караколева е завършила английска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като преподавател и преводач в Кърджали, Перник и София. През 1978 г. печели конкурс на Радио София, където е редактор в Детската редакция.

В радиото прави над 500 авторски предавания в рубриките "Лека нощ, деца", "Добро утро, деца", "Ранобудно петленце", радиосписание "Светулка", "Друмник-сладкодумник", "Хайде да играем", "Радиотатко", "Голямото междучасие", "Зайченцето бяло", "Педя човек - лакът брада" и други.

Създава и авторските сериали "Петьо, наречен Трошичката", "Крокодил-автомобил", "Комбинат за истински услуги". По "Сабята на щурчето", издадена на 7 езика, Петя Караколева създава моноспектакъл и куклена пиеса, а по поръчка на Киностудия "Бояна" - сценарий за анимационен филм.

Приживе книгите й се издават в над 400 000-ен тираж. Членува в Съюза на българските писатели.

Лилия Сокуренко - заслужил художник на Русия, е завършила живопис в Московския държавен художествен институт "Суриков". Има над 20 самостоятелни изложби, седем от които в Москва. Две от експозициите са в Кремъл - в администрацията на президента на Русия и в културния център "Арсенал". Нейни портрети, пейзажи и натюрморти се съхраняват в галериите на град Твер, в колекцията на Министерството на културата на Русия, в Държавния литературен музей, в Театралната работилница на Пьотр Фоменко, в московската галерия на Съюза на руските жени, в Кремъл, Централния дом на работниците по изкуство, в Държавния централен музей по съвременна история на Русия в Москва, където се пази и рисуваният от нея портрет на Солженицин.

Лилия Сокуренко е представяла родината си на изложби в Австрия, Германия, Холандия, САЩ. Освен в ателието животът й преминава сред музика и театър. Свири на пиано, автор е и на две стихосбирки - "Светлина в ателието" и "В чужда градина". БТА

Източник: http://culture.actualno.com/news_126105.html