Водещи издателства бойкотират обявяването на Станишев за Рицар на книгата

Повече от 30 водещи български издателства се обявиха против номинацията на Сергей Станишев за "Рицар на книгата". Те обявиха бойкот на тържественото връчване на наградите. Някои от тях пуснаха заявления, че напускат Асоциация „Българска книга”, други поискаха оставката на целия управителен съвет.

Издателство „Пан” съществува от близо 20 години и досега не сме виждали подобно незачитане на мнението на гилдията, съчетано с нечувано политическо слагачество, заявиха пред АСН от издателството.

"На празника на българската книга, за нас, книгоиздателите, очевидно днешният ден ще бъде един празник без празнично настроение. Виждаме какво става в нашия сектор – срив на продажбите не по-малко от 30 процента. Нашите търговски партньори все повече се затрудняват в обслужване на плащанията, междуфирмената задлъжнялост се увеличава. Ако нещата продължават така, ще има и фалити", твърдят издатели в свое писмо.
"Няма как да се усмихваме днес без гримаса и да казваме, че всичко е наред. И обществото трябва да знае това, се казва в становището. Трябва да знае, че няма нито едно европейско правителство от държавите, членове на ЕС, което да не е проявило толерантно отношение към книжния сектор и променило данъчните ставки. Трябва да знае, че според действащия Закон за книжните депозити, ние продължаваме да финансираме държавата с принудителното дарение от 12 бройки за всяко издание.

Трябва да знае, че ние, частните издателства, продължаваме да финансираме националните щандове на различните книжни изложения. Точно затова смятаме, че държавата е длъжник на книжния сектор. Тя не направи онова, което направиха другите европейски държави за частния и публичния книжен сектор. Номинацията за Рицар на книгата на хора от държавния апарат е нелогична и политически тенденциозна. Обществото трябва да знае, че мнозинството от издателите не подкрепят решението на Академия „Българска книга”, заяви пред БГНЕС Стойо Вартоломеев, управител на пловдивското издателство "Хермес".


Държавата (в лицето на нейния апарат) е длъжник на частния и публичния книжен сектор, че Държавата не зачита европейските стандарти за книгата като обществено необходим продукт, и че няма как при толкова много нерешени въпроси точно министър-председателят да бъде нашият Рицар на книгата. Това становище има подкрепата на повече от 30 български издателства, между които „Обсидиан”, „Рива”, „Просвета”, „Кръгозор”, „Колибри”, „Прозорец” , „Ера”, „Кибеа”, „Фама”, „ПАН”, "Унискорп” , „Кралица Маб” и много други.

Източник: standartnews.com