Свобода Бъчварова с приза "Хр. Г.Данов." за художествена литература

Свобода Бъчварова беше удостоена с наградата "Хр.Г.Данов" за българска художествена литература за „По особено мъчителен начин” – документален роман в 3 тома на ИК „Жанет 45”, предаде репортер на БГНЕС.
За преводна художествена литература наградата получи Любомир Илиев за превода на „Човекът без качества" – Роберт Музил на Издателство “Атлантис – КЛ”.
В категорията хуманитаристика награда получи Светлозар Игов – за „Бай Ганю” и бай Ганю” (Загадъчната творба за проблематичния българин) на ИК „Жанет 45”.
Художничката Яна Левиева получи приза за Изкуство на книгата – за художественото оформление на „Чудовище вкъщи” от Виктор Самуилов на ИК „Жанет 45”. Поетесата Станка Пенчева получи наградата в категорията Издания за деца за „Зелената Жози” на ИК „Жанет 45” . Книжарница "Български книжици" е с отличието на името на "Хр. Г. Данов" за разпространение книгата. БНР – Програма „Христо Ботев” – за предаването „Артефир” и Фондация „Аполония”– за Литературната програма на Празниците на изкуствата „Аполония”, по повод 25-годишнината на фестивала получават наградата за представяне на книгата. За Библиотеки и библиотечно дело приза отиде при библиотека „Родина” – Стара Загора.
Членове на журито за тазгодишната Национална награда на името на големия български издател бяха зам. министърът на културата Надежда Захариева, професорите Александър Шурбанов и Владко Мурдаров, литераторът Бойко Пенчев, поетът Виктор Самуилов и други. Най-много номинации за наградата имаше издателство "Жанет 45" - 12, като получи четири. Наградата на министъра на културата Стефан Данаилов за цялостно творчество получи доц. д-р Генчо Дончев. /БГНЕС