"Срам"-ът и безсрамието през погледа на Салман Рушди

На 2 март издателство Колибри пуска на книжния пазар третия роман на нобеловия лауреат Салман Рушди - "Срам".

Романът е публикуван през 1983 г. след най-възхвалявания му роман "Среднощни деца" и тъй спорните "Сатанински строфи", заради които аятоласите в Иран го осъждат на смърт.
На повърхността романът разказва за Пакистан и за хората, които са го управлявали, за живота на Зулфикар Али Буто и генерал Мохамед Зия-ул-Хак, за отношенията помежду им. Но всъщност става дума за насилието, породено от срама, което е същината на съвременната история, за наследството и наследствеността, за истинското и истинното и, разбира се, за срама и безсрамието, за тяхното въздействие върху главния герой Омар.

"Рушди ни показва с каква фантазия трябва да се пише за историята, ако искаме да вникнем в нея и да я спасим" - казва за романа големият английски писател Малкълм Брадбъри.

"Ню Йорк Таймс Бук Ревю" съветва: "За да се насладите на "Срам", не разглеждайте произведението като роман, а като една от онези неподлежащи на класификация творби, каквито толкова умееха да създават някои писатели преди два века - спомнете си "Пътешествията на Гъливер" на Суифт или "Кандида" на Волтер.

Салман Рушди е днешният член на тяхната компания. Стилът му е източник на радост, ярък поток от думи, които издигат в облаците."

Източник: actualno.com