Сергей Михалков с номинация за наградата "Астрид Линдгрен"

Сергей Михалков, световноизвестен руски писател, поет, баснописец, драматург, автор на текстовете на химните на бившия СССР, а сега на Русия, е сред претендентите за литературната награда "Астрид Линдгрен.

Общо за отличието тази година ще се борят 153-ма души от 60 страни. "Астрид Линдгрен" е най-голямата награда за постижения в детската и юношеската литература, учредена от правителството на Швеция след смъртта на прочутата детска писателка през 2002 г.
Носителят на отличието получава чек на стойност 5 млн. шведски крони или над 500 000 евро, което е съизмеримо с Нобеловата награда.

Името на лауреата за 2009 година ще бъде обявено на 24 март в малкия град Вимербю, Южна Швеция, където е родена авторката на "Пипи Дългото чорапче", "Карлсон, който живее на покрива", "Емил от Льонеберя" и т.н.

Журито се състои от 20 души, назначени от Държавния съвет за култура на Швеция. Сред тях са писатели, литературоведи, художници, критици, библиотекари. Семейството на Линдгрен е представено от внучката й Аника, сътрудник в издателство.

Отличието се присъжда всяка година на писатели, илюстратори или автори на литературни проекти за произведения с висока художествена стойност. Миналата година наградата "Астрид Линдгрен" беше връчена на австралийската писателка Соня Хартнет.

"Астрид Линдгрен" е най-голямата награда за постижения в детската и юношеската литература, учредена от правителството на Швеция след смъртта на прочутата детска писателка през 2002 г.

Източник: actualno.com