Програма на 44-ти Софийски международен панаир на книгата

panair 2016

6.12.2016 (вторник)
18:00
Галерия „Средец” на Министерството на културата – бул. „Ал. Стамболийски” № 17
Поетичен Никулден 2016
Традиционният вече „Поетичен Никулден 2016”, посветен на поета Николай Кънчев (1936 – 2007), ще се състои за десети път на 6 декември т.г., вторник, от 18:00 часа в изложбената зала на галерия „Средец” на Министерството на културата (бул. „Ал. Стамболийски” № 17).
Водещ на празничната вечер ще бъде актьорът Милен Миланов.
Встъпително слово „Апология на поезията” ще произнесе Ани Илков, носител на наградата „Николай Кънчев” за 2015 година.
Ще бъде връчена за пети път Наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев 2016”. „Поетичният Никулден 2016” се организира от съпругата на поета Федя Филкова и Милен Миланов, актьор и председател на фондация „А'Аскеер”, с любезната подкрепа на Министерството на културата – галерия „Средец”.
Представят Федя Филкова и Милен Миланов

13.12.2016 (вторник)
11:00
Централно фоайе на НДК
Официално откриване на Софийския международен панаир на книгата
Официално откриване на Софийския международен литературен фестивал

15:00
Сцена, ет. 3
Представяне на книгата „Делото „Двуличник”: Иван-Асен Георгиев американски шпионин или политическа жертва” от Продан Проданов
8 септември 1963 година. В московския хотел „Метрополитен” следователи от българската ДС показно и демонстративно арестуват висшия дипломат Иван-Асен Георгиев. Подозренията са за шпионаж и държавна измяна.
Представя изд. „Модерно изкуство”

16:00 – 18:00
Сцена, ет. 3
Представяне на „Програма Юг” за подкрепа преводите на аржентински автори. Почит към Хорхе Луис Борхес.
Среща-разговор, посветена на аржентинската литература с фокус творчеството на Хорхе Луис Борхес по повод 30 годишнината от смъртта му. Събитието ще се проведе с участието на университетски преподаватели и преводачи.
Представя Посолство на Република Аржентина

17:00
Щанд на ИК „Жанет 45”, № 327
Среща с автограф с Иван Димитров („Софийски дует”, 2016)
„Авторът прикрива самотата си с текст, в който сме заедно тук и сега – в една разпознаваема София на словото, в която бихме искали още повече да живеем.” – Марин Бодаков.
Представя ИК „Жанет 45”

18:00
Сцена, ет. 3
Представяне на книгата „Етимологики” от Ани Илков. 20 години по-късно.
„Несъмнено Ани Илков беше явлението, дразнителят на чувствата, на желанието да се докоснем до нещо ново, различно, изречено за първи път...” – Иван Теофилов
Представя ИК „Жанет 45”

18:00
Щанд на изд. „Ерго”, № 411
Среща с автограф с Роман Кисьов („Мистичната роза”, 2016).
„Тази поетична книга би могла да се възприеме и като авторска сбирка от най-хубавото, писано през годините, но и като любовно съграждан храм на поезията с изографисани светите ликове на чудотворци и светотворци.” – Юлиан Жилиев
Представя изд. „Ерго”

18:00
Щанд на изд. „Персей”, № 211
Среща с автограф с Гергина Дворецка и романът  „Искрено Ваша”
Романът „Искрено ваша” е съвременна българска семейна сага, но най-вече е книга за хората, които тръгват към другите с искреното желание да вършат добро, а често обстоятелствата им пречат да го направят. Това е и книга за устойчивостта на човешкия дух, който е в състояние да надмогне травмите от сблъсъка с недобронамереността и клеветите.
Авторката, Гергина Дворецка, носител на наградата „Златно перо” на СБЖ за 2016 г., дълги години е била един от популярните гласове в програма „Христо Ботев” на БНР и чрез главната си героиня Ирена до голяма степен пресъздава в художествена форма опита си от работата в българска медия преди и след 10 ноември 1989 г.
Представя изд. „Персей”

18:00
Щанд на ИК „Хермес”, № 328
Среща с автограф с Ивинела Самуилова („Бабо, разкажи ми спомен”)
В последните години творбите на Ивинела Самуилова се превърнаха в едни от най-търсените на родния пазар. Книгите са отличени с най-важната от всички награди – с любовта и признанието на читателите. Последният роман е „Бабо, разкажи ми
спомен” – оригинален поглед към мирогледа и обредността на българите.
Представя ИК „Хермес”

19:00
Сцена, ет. 3
Премиера на „Яворов. Сюжетите на последните години” от Михаил Неделчев
Новата книга на проф. Михаил Неделчев – „Яворов. Сюжетите на последните години”, е посветена на Яворовото творческо, личностно-биографическо и обществено битие от годините 1910-1914.
Това са новонаписани (от 2010 г. насам) интерпретации и драматически разкази за единствената поетическа книга „Подир сенките на облаците”, за трагическия финал на любовта към Мина, за Яворовата година на траура, за битието в смъртта с Лора. Показано е и как идеите на проф. Михаил Неделчев привличат и множество литературоведи и писатели в диалогичното поле Яворов.
Представя ИК „Хермес”

14.12.2016 (сряда)
11:00
Сцена, ет. 3
Представяне на занимателната „Пъстра математика” на Теодоси Витанов, на най-забавните упражнителни тетрадки „Уча се да пиша буквите” и на книжката на Боби Мирчев „Нотна стълбица от сняг”.
Ура! Идва Коледа! Идва най-вълшебната ваканция! Да се забавляваме заедно с Йоана Мирчева и вокална група „Смехоранчета”, да пеем, да четем, да рисуваме и да играем.
Представя ИК „Анубис”

14:00
Сцена, ет. 3
Представители на China National Publications Import & Export (Group) Corporation ще разпространят информация относно книжния пазар на Китай, тенденции в местното книгоиздаване и търговията с книги, а също съвети за сътрудничество с китайския бизнес.
Представя China National Publications Import & Export (Group) Corporation

15:00
Сцена, ет. 3
Презентация на двустранно хромова хартия “Гарда Пат 13” с изключителна обемност – 1,3. Популярна вече сред издателствата по целия свят. Приложения в издателския бранш и най-популярни примери.
Представя „Европапир България”

16:00
Сцена, ет. 3
Представяне на романизираната биография „И додето се раждат лъчите” на Йордан Йорданов – Юри, един от най-големите фотографи от края на ХХ век.
Почти десетилетие след смъртта му, дошло е време прекрасните снимки на Юри да излязат от забравата. Не по-малко черно-бяла и изразителна е историята му с кръговрата на личния живот – четирите му жени и трите дъщери, и професионалния му път – от най-популярното модно списание за времето си, през изоставените български села и затворите, до затънтените планини на Албания и Монголия.
Представя „Списание 8”

17:00
Сцена, ет. 3
Представяне на поредицата „Поезия и проза XX”.
В рамките на събитието ще бъдат представени стихосбирката „Еротика” – поезия от словенския класик Иван Цанкар и няколко романа от исландски, словашки и хърватски авторки с участието на преводачите.
Представя „Нов златорог”

17:00
Щанд на ИК „Жанет 45”, № 327
Среща с автограф със Силвия Томова
Силвия Томова е автор на сборника с разкази „Добър ден, Р” и на романите „Тит от Никомедия”, „Печатарят” и „Милост за приятелите”. Носител е на първа награда от Националния конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев” (2007). Нейни разкази са превеждани на хърватски, полски и белоруски.
Представя ИК „Жанет 45”

17:30
Щанд на ИК „Хермес”, № 328
Среща с автограф с Емил Андреев („Нашата книга”)
„Емил Андреев е последният български писател, който може да разказва чудеса, без да лъже.” – Иван Станков
„В романа си „Нашата книга” Емил Андреев възкресява духа на Вазовите „Чичовци”, като възлага на героите си трудна мисия – да пренесат българския дух през лабиринтите на съвременния живот.” – Стойо Вартоломеев
Представя ИК „Хермес”

18:00
Сцена, ет. 3
Представяне на книгата „Не сме тукашни” от Радостина Ангелова („Виенски апартамент”, „Имаго”, „Обратната страна”)
„Думите придобиват форма, цвят, вкус, аромат, топлина... Те внасят усещане за уют и равновесие – дори когато описват най-драматичните събития в живота на героите.” – Мая Любенова
Представя ИК „Жанет 45”

18:00
Щанд на изд. „Персей”, № 211
Среща с автограф с Анна Ю и романът „Малкият дявол”
Модерен градски роман за една жена, попаднала във водовъртеж от събития сред силните на деня, в лабиринт от успехи и провали, съпътстващи битката да запази кариерата си и да отстои принципите си. Когато фалшът, коварството и алчността се наричат приятелство, любов и успех, тя трябва да избере по-малкото зло. Ироничен и четивен роман, който бърка в раните на болната от фалш, корупция и зависимости съвременност, където парите и алчността са единственият бог.
Представя изд. „Персей”

18:00
Чешки център, ул. „Раковски” 100
Премиера на книгата на Матей Хоржава „Ракия” с участието на писателя.
Книгата ще представи Деян Енев.
„Кратките разкази носят меланхолията на нашето съвремие, авторът, „панелно” дете, от ранните си години търси самотата и бяга от самотата, но тя неизменно го преследва и намира.”
В памет на преводачката на книгата Маргарита Кюркчиева.
Представят изд. „Ерго” и Чешки център

18:30
Щанд на ИК „Хермес”, № 328
Среща с автограф с Ангел Г. Ангелов
„В романовите светове на Ангел Г. Ангелов трябва да се отпуснеш, да им се отдадеш, някак си да се откажеш от навиците си във всекидневието. Тогава ще видиш една друга, конструирана от писателското въображение логика, чийто смисъл е да „очудни”,
да „остранности” и това, което ни заобикаля, да ни научи да го виждаме с нови очи. А именно за това работи една значима литература.” – проф. Михаил Неделчев
Представя ИК „Хермес”

19:00
Сцена, ет. 3
Среща-разговор с Жозе Родригеш душ Сантуш и премиера на новата му книга „Мъжът от Константинопол”.
Базиран на реални събития, романът „Мъжът от Константинопол” разказва невероятната история на един визионер, изиграл ключова роля в изграждането на модерното общество.
Представят ИК „Хермес”
и Португалски културен и езиков център „Камойнш София”

15.12.2016 (четвъртък)
11:00
Сцена, ет. 3
България – най-красивата, най-дивната земя, нашата родина. Нека да се докоснем до чудните прелести, да усетим силата заедно с Йоана Мирчева и книжката на Станка Вълкова и Боби Мирчев „Моята родина България”.
Нека заедно се насладим на прекрасните стихове и песни, да се веселим, да рисуваме с учебните помагала за първи клас „Искам да знам”, да потанцуваме с децата от ДГ № 72 „Усмивка” и да пеем с вокалната група „Средногорски звън” от Челопеч.
Представя изд. „Булвест 2000”

11:30
Литературен клуб „Перото”
Пресконференция „25 години Издателска къща „Хермес”
По повод своя юбилей ИК „Хермес” организира пресконференция със специалното участие на писателите Жозе Родригеш Душ Сантуш и Георги Мишев.
Представя ИК „Хермес”

13:00
Сцена, ет. 3
За училището и за любовта в два нови романа на издателство „Летера”.
„Училището” на Начо Христосков е роман за обратната страна на съвременното училище, която е изпълнена с античовешка дребнава амбициозност и властност, насаждане на страх у учители и ученици, унижаване на достойнството им и... Ще успее ли училището да се прочисти от тези зловредни процеси?
„Лилит” на Диана Петрова поставя въпроса до каква сексуална дързост е способна да стигне една жена, за да спечели обекта на желанията си? Наглед невзрачната Симона нощем се дави в сексуални фантазии, които изпраща анонимно в електронни писма до свой колега, командирован в Лондон. В интернет пространството тя се преобразява в древната Лилит – изкусителка и участник в страстни оргии, първична, ненаситна и дори малко страховита.
Представя изд. „Летера”

15:00
Щанд на ИК „Тип-топ прес”, № 318
Книга с автограф с Константин Жалов
Премиера на шестата книга на проф. дпн Константин Жалов за българската лека атлетика – „Звездите на българската атлетика”.
Представя ИК „Тип-топ прес”

16:00
Сцена, ет. 3
„България Версия 0.5” от Орлин Тодоров цели да даде отговори на много наболели за обществото ни въпроси. На достъпен език, с много примери и сравнения с развити държави, са описани основните принципи на съвременно стабилно демократично държавно устройство и как те липсват или са силно нарушени в България, което предопределя повечето от проблемите в страната.
Представя изд. „Изток-Запад”

17:00
Сцена, ет. 3
Стихосбирката „Дайни” на Калоян Праматаров е вдъхновена от латвийските пейзажи и митологични персонажи.
„Тази книга е в равноправен диалог с модерната литература на европейския север и особено с метафоричните режими на Балтика. Стихосбирката продължава необичайната доскоро северна тема в българската литература, като по дълбок и убeдителен начин ни свързва с друга “малка” европейска култура. Нещо повече, тя превежда нейната медитативна сдържаност и драстична чистота на трескавия език на нашето южно всекидневие” – Марин Бодаков
Представя изд. „СОНМ”

17:00
Щанд на ИК „Жанет 45”, № 327
Среща с автограф с Бойко Ламбовски („Аутисо”, „Тежка картечница преди сън”)
Бойко Ламбовски е лауреат на различни награди и отличия за поезия и публицистика, между които „Гео Милев” – за принос в съвременното изкуство. Пише публицистика, превежда от френски и руски – в негов превод са излезли книги от Йосиф Бродски, Робер Деснос, Жан дьо Лафонтен, Николай Гумильов, Андрей Вознесенски и др.
Представя ИК „Жанет 45”

17:00
Щанд на ИК „Хермес”, № 328
Среща с автограф с Недялко Славов („Камбаната”)
Недялко Славов е новото белетристично явление в съвременната българска литература. Романите му носят белезите на съвременната европейска проза – проблемност, афористичност и хуманистична тръпка. Новият роман на Недялко Славов – „Камбаната”, носи изключителен емоционален и социален заряд. Зареден с напрежение и контрастите на съвременния живот.
Представя ИК „Хермес”

18:00
Сцена, ет. 3
Представяне на книгата на Марин Георгиев „Венчан до живот – унгарската ми Европа” (изд. „Литературен форум”). С участието на автора Марин Георгиев, литературния критик Маргарит Жеков и актьора Александър Герджиков.
Книгата съдържа пътеписи, спомени, студии за превода на унгарска поезия на български, за реакцията на българските писатели по време на унгарската революция от 1956 г., рецензии и творчески портрети на унгарски писатели (Йожеф Уташи, Бенедек Киш, Ищван Шинка, Тошо Дончев и др.), преводи на Марин Георгиев на стихотворения на унгарски поети.
Представя Унгарски културен институт

18:00
Щанд на ИК „Жанет 45”, № 327
Среща с автограф с Божана Апостолова („За теб”)
„Понякога самоубийствено откровена, между грохот и тишина, Божана ни прави свидетели на последните мигове на споделеността тогава, когато съпругът си отива завинаги. Неговото достойно страдание, нейната бъдеща самота, изключителната им близост, за която тя трогателно благодари, конкретиката на угасването и умирането, отприщването на празнотата – да, тези къси стихове не са лесни за четене, от тях можеш да онемееш. Цялата тривиалност и цялото величие са тук.” – Марин Бодаков.
Представя ИК „Жанет 45”

18:00
Щанд на изд. „Персей”, № 211
Среща с автограф с поетесата Ива Николова и художникът Владимир Пенев в „12 квадрата”.
„12 квадрата” е албумно издание, съчетаващо поезия и изобразително изкуство. Интересното в авторския тандем е, че и двамата са генетично свързани: поетесата – с изобразителното изкуство, а художникът – с поезията. Ива Николова е дъщеря на живописеца Никола Николов, а Владимир Пенев е син на поета Пеньо Пенев. Бащите им отдавна ги няма на този свят, но и наследниците са еднакво отдадени на двата вида изкуство. А опитът им да ги сплетат в единно цяло е въплътен в изданието „12 квадрата”.
Представя изд. „Персей”

18:00
Щанд на ИК „Хермес”, № 328
Среща с автограф с Жозе Родригеш душ Сантуш
Жозе Родригеш душ Сантуш е най-продаваният португалски автор в света и топрепортер на Португалия.
Представя ИК „Хермес”

19:00
Сцена, ет. 3
Представяне на книгата на Янош Лацкфи „Унгарски бивалици и небивалици” (изд. „Рива”). С участието на автора Янош Лацкфи, преводачката Адриана Петкова-Пападопулос и актьора Ицко Финци.
Поредица от страховити истории, на места иронични, на места тъжни, но винаги много човечни, ни срещат отново с унгарците. Книгата е продължение на „Какви са унгарците” (изд. „Рива”, 2015)
Представя Унгарски културен институт

16.12.2016 (петък)
13:00
Сцена, ет. 3
Среща с Мурат Гюлсой („Седмица на милосърдието в Истанбул”, „В името на Отца и Сина и Светия роман”)
Освен съвременен турски писател, преподавател по творческо писане и журналист роденият през 1967 г. Мурат Гюлсой е също така биомедицински инженер и психолог. Има 13 публикувани книги, включително 6 романа и няколко сборника с разкази.
„В името на Отца и Сина и Светия роман” е разказ за вероятности и несъстояли се моменти, където всички граници се размиват в сънища и мечтания. Главният герой в книгата е писател, който живее сам с кучето си, и ежедневието му протича между реалността и фикцията, между кошмарите и бляновете.
Представя изд. „Парадокс”

14:00
Сцена, ет. 3
Представяне на дебютната книга на Николай Гергов „Таласъмите не спят зимен сън”.
„Таласъмите не спят зимен сън” е дебютната книга на Николай Гергов. Сюжетът преплита седемте смъртни гряха в сивото ежедневие в един панелен вход. Главният герой, чужд на това пространство, добива мъдрост докато се опитва да промени застиналия хронотоп.
Представя Николай Гергов

15:00
Сцена, ет. 3
Представяне на Литературен фестивал „Русе”, който се подготвя за своето десето юбилейно издание през 2017 г. Характерно за събитието е стремежът да представя не само литература, но и други форми на изкуство. През 2016 г. освен 16 литературни четения от 10 европейски страни, фестивалът включи няколко прожекции, концерт с музика за деца и три изложби. Среща с музикалната формация
“Мукемахер” и изпълнение на песни на немски и български “от родители с деца за родители с деца”.
Представя МД „Елиас Канети”

16:00
Сцена, ет. 3
Представяне на „Елиас Канети. Записки 1954-1993” и „В Русе с Елиас Канети”.
През 2016 г. излезе от печат и вторият том от „Записките на Елиас Канети”, в който се съдържат текстовете от сборниците „Изтезание на мухи”, „Притурка от Хампстед” и „Посмъртно публикувани записки”. Сборникът съдържа и регистър на имената от двата тома, а страниците съответстват на страниците в немския оригинал.
„В Русе с Елиас Канети” – разходка по следите на семействата Канети и Ардити в родния град на нобелиста, подготвена и описана от историците Д-р Веселина Антонова и д-р Иво Жейнов и допълнена от дейностите на МД „Елиас Канети”.
Представя МД „Елиас Канети”

16:00
Щанд на ИК „Жанет 45”, № 327
Среща с автограф с Мария Донева
„Мария е най-верният географ на сърцето. Оставете се в ръцете, тя ще ви почете, ще ви разходи из сезоните на любовта и неусетно ще ви влюби в себе си. Завинаги.” – Ваня Хинкова.
Представя ИК „Жанет 45”

17:00
Сцена, ет. 3
Ина Иванова и Марин Бодаков представят „малки букви”
Ина Иванова е родена в Димитровград, но живее в Пловдив. Член на Пловдивската поетическа академия и Дружество на пловдивските писатели. Пише за специализирани е-издания и литературни сборници. Присъждани са награди на конкурсите „Южна пролет” – Хасково, „Веселин Ханчев”, „Яворови дни” – Поморие. Книгата „малки букви” се издава по Програмата на Община Пловдив за финансиране на книги на пловдивски автори и важни за Пловдив издания за 2016 г.
„Поезията на Ина Иванова опитва да улови природата на нетрайното. Уязвимата крехкост на човека, силата и куража му. Поезия, която свети и боли.”
Представя ИК „Жанет 45”

17:00
Щанд на изд. „Ерго”, № 411
Среща с автограф с Майя Динева („Мъртвата пеперуда”, 2016).
„Това е поетичен роман. Поетичен заради вярата на героите му, които независимо от препятствията и спънките, които им препречва животът, продължават напред. В това е една от поезиите на човешкото – да вярва, макар всичко да го подтиква към обратното. Да вярва въпреки всичко...” – Митко Новков
Представя изд. „Ерго”

17:00
Щанд на Румъния, № А4
Литературно четене и представяне на антологията „Зелената котка. Съвременен румънски театър”, подбор и превод Лора Ненковска и Иван Радев (издателство „Панорама +плюс”, 2015 г.) Участват: Богдана Котарева (актриса), критиците Еница Езекиева и Оля Стоянова, Благой Бойчев (актьор и режисьор), издатели, Ванина Божикова (преводач), Лора Ненковска (модератор), Октавиан Совиани.
Представя Министерство на културата на Румъния

18:00
Сцена, ет. 3
Премиера на романа на Ищван Вьорьош „Кръщение в потоп” с участието на писателяи преводачката Стефка Хрусанова. Книгата ще представи Митко Новков.
„Кръщение, обаче не със светена вода, а в буйните води на потопа, изпратен от самия Господ. Книгата визира живота от метафизичен аспект, провеждащото се разследване дири смислите на битието, но така и остава незавършено.”
Представят изд. „Ерго” и Унгарски културен институт

18:00
Щанд на ИК „Хермес”, № 328
Среща с автограф с Васил Георгиев („Екс Орбита”)
Васил Георгиев е един от най-четените, оригинални и модерни съвременни български писатели. Носител е на две от най-престижните литературни награди – „Хеликон” 2011 – за сборника с разкази „Деград” и „Български роман на годината” – 2013 – за „Апарат”.
Новият роман на Васил Георгиев – „Екс орбита” – е иронична антиутопия, към която ни тласкат съвременната масова култура и политика. В същото време „Екс орбита” е увлекателен и динамичен биопънк роман.
Представя ИК „Хермес”

18:00
Литературен клуб „Перото”
Представяне на книгата „Любовта идва” от Мария Донева
„Поезията на Мария Донева е чудесен акомпанимент за всички дишащи и чакащи моменти в живота, но не защото музиката е монотонна или лесна, а защото е талантлива, почтена, човечна, храбро възторжена, триумфално уязвима („живо ли е – ще кърви”); защото в нея тъгата е способна да издиша всичкия си мрак и да се превърне в радост („една наивна топла топка перушина”), но дори да не го направи, любовта непременно идва.
„Ти разбираш за какво говоря./Затова споделям само с тебе.” – Нева Мичева
Представя ИК „Жанет 45”

19:00
Сцена, ет. 3
Премиера на книгата с избрана поезия на Имре Оравец „Подходящият ден” с участието на писателя и преводача Мартин Христов. Книгата ще представи Силвия Чолева.
„...стоварилото се на плещите ми, което би могло да се стовари на плещите на всеки от нас, не беше и никога не е случайно, някъде има обяснение за него, ако изобщо съществува приемливо за човешкия разум обяснение за нещата, с които сме неспособни да се примирим.”
Представят изд. „Ерго” и Унгарски културен институт

19:00
Щанд на ИК „Хермес”, № 328
Среща с автограф с Боряна Дукова („Трилъри по женски”)
Боряна Дукова е испанистка и преводачка, която стъпва уверено в пътеката на българския криминален жанр и трилър. „Трилъри по женски” са седем разказа със задъхан сюжет и неочакван край, следващи празничния календар на живота ни. Всяка история разплита загадката на едно престъпление.
Представя ИК „Хермес”

20:30
Литературен клуб „Перото” (вход с покани)
Връчване на годишните награди на Асоциация „Българска книга” – „Златен лъв”.
Представя Асоциация „Българска книга”

17.12.2016 (събота)
11:00
Сцена, ет. 3
„Тигърчето Спас” и Рада Москова, представени от Мая Новоселска
„Книгата „Тигърчето Спас” от Рада Москова се връща към нов живот отново след 36 години от първото си публикуване. Нейните искрящи детски стихове с чувството си за хумор, с виталността и цялата си светлина имат нуждата да бъдат четени и препрочитани от българските деца. Тези малки поеми, в които са втъкани много любими теми – да се вглеждаш в дребните неща, да бъдеш щастлив от това, което имаш, да притежаваш фантазия – ни напомнят как трябва да се пише за деца.
Защото малките читатели винаги ще преоткриват вечните истини за живота, не по високопарен и назидателен начин, а с усмивка и чувство за свобода.” – Гергана Рачева, „Артефир”, БНР
Представя ИК „Жанет 45”

11:00-15:00
Щанд на изд. „Рива”, № 314
Среща с автограф с Деян Енев
Деян Енев ще раздава автографи на щанда на издателство Рива, № 314.
Представя изд. „Рива”

12:00
Сцена, ет. 3
Представяне на „Дневникът на Мишо”.
„Дневникът на Мишо” е първият кросмедиен продукт, създаден по български онлайн сериал. На страниците на книгата ще намерите множество нови забавни случки с героите от уеб тийн сериала „Не така, брат!”, предадени през погледа на Мишо.
Представя изд. „Сиела”

12:00
Щанд на ИК „Жанет 45”, № 327
Среща с автограф с поета Валентин Дишев („Покрив (и други основания)”)
„Писането му е наситена със смисли сдържаност. Без нищо излишно – изцяло чистота.” – Екатерина Йосифова
Представя ИК „Жанет 45”

13:00
Сцена, ет. 3
Премиера на „Първият рожден ден” от Теодора Димова.
Написаното в книгата се опира изцяло на свещеното предание, което Православната църква приема като богооткровение наравно със Свещеното писание.
„Понякога епизодите и образите от евангелието ни поразяват и заживяват в нас паралелно с нашия живот.” – Теодора Димова
Представя изд. „Сиела”

14:00
Сцена, ет. 3
Представяне на „Ритуалът” от Радко Пенев.
Радко Пенев дебютира на българската литературна сцена с интригуващия и изпълнен с напрежение роман „Ритуалът” в началото на лятото. Книгата, която се позовава на исторически факти за живота на траките, надграждайки достоверната информация и превръщайки я в напрегнат трилър за търсачи на съкровища, иманярска мафия и окултизъм, ще бъде представена от друг дебютант – авторът на „Аз още броя дните” Георги Бърдаров.
Представя изд. „Сиела”

15:00
Сцена, ет. 3
Представяне на поредицата „Ветровете на промяната”. Среща с преводачите, редакторите и читателите на книгите „Шията на жирафа” от Юдит Шалански, „Мисията” от Рейн Пъдер, „Довечера ще спя откъм стената” от Гиедра Радвилавичуте, издени със съдействието на програма „Творческа Европа”.
Представя изд. „Гея-Либрис”

15:00
Щанд на ИК „Тип-топ прес”, № 318
Представяне на второто издание на книгата на проф. д-р Лилия Райчева „Феноменът телевизия”.
Представя ИК „Тип-топ прес”

15:00
Щанд на Румъния, № А4
Представяне на романа „Животът на Костас Венетис” на Октавиан Совиани в превод на Ванина Божикова, изд. „Парадокс”, 2015 г. – награда за превод на художествена проза на Съюза на преводачите в България за 2016 година.
Участват: Октавиан Совиани, Христо Боев, Ванина Божикова (преводач), Лора Ненковска (модератор), Доротея Монова (издател).
Представя Министерство на културата на Румъния

16:00
Сцена, ет. 3
Представяне на трета част на книгата „Живот ли бе да го опишеш” от П. Берон.
Известният наш биолог, спелеолог, политик и пътешественик Петър Берон отново ни повежда по пътища и пътеки, които е преминал през последните десет години. Във фантазията на читателя се редят непознати местности, оригинални личности от различни националности, факти и наблюдения, които ви представя перото на разказвача, познат ни от първите два тома на автобиографичната му книга и от
много други издания.
Представя изд. „Гея-Либрис”

16:00
Щанд на изд. „Ерго”, № 411
Среща с автограф с Петър Тушков, автор на антиутопичния роман „Отдел И” и Мартин Петков и книгата с разкази „Някога бяхме богове”.
„Отдел И” е истинска рядкост в съвременната българска литература: роман в жанра алтернативна история, който не избира лесни пътища и не се опитва да ни представи очакваното.” – Владимир Полеганов
„Някога бяхме богове” дава превес не толкова на фантастичното, а най-вече на човешкото като отношения, емоции, също и като устройство на света и търсене на мястото на индивида в него.” – Мартин Петков
Представя изд. „Ерго”

16:00
Щанд на Румъния, № А4
„Очарованието на междувоенната румънска литература”, разговор с преводача Христо Боев, тръгвайки от книгите: „Адела” на Гарабет Ибрайляну, превод Христо Боев, изд. „Персей”, 2014 г.; „Адам и Ева” на Ливиу Ребряну, превод Христо Боев, изд. „Изида”, 2015 г. Участват: Христо Боев, издателите, Лора Ненковска (модератор), Ванина Божикова (преводач).
Представя Министерство на културата на Румъния

16:00
Щанд на ИК „Хермес”, № 328
Среща с автограф с Иван Русланов
Иван Русланов работи като журналист в БНР. Той има издадени няколко книги и е носител на много литературни награди. Последният му роман „Среднощни светлини”, излезе със знака на „Хермес”.
Представя ИК „Хермес”

17:00
Сцена, ет. 3
Представяне на „Запомнете Пловдив” , кн. 1, кн. 2, кн. 3 от Евгений Тодоров.
Евгений Тодоров е журналист, драматург, режисьор и един от най-четените блогъри у нас. Неговият проект „Запомнете Пловдив” в три тома е резултат от 20-годишен труд. След излъчването на над 250 часа от телевизионната рубрика „Запомнете Пловдив” в Пловдивска обществена телевизия, дойде време разказите да се превърнат в печатно слово.
Представя ИК „Хермес”

17:00
Щанд на изд. „Ерго”, № 411
Среща с автограф със Стефан Жечев и стихосбирката „Господарят на дивия плаж”.
„Поезията е нещо, което тръгва отнякъде и стига винаги до сърцето. Тя има безброй пътища, може да се спре в кръчмата край брега, цяла нощ да пътува към звездите, а после да усети дъха на целувката и да започне да строи дворци. Тя може с боси крака да се разхожда край брега, да разказва безброй истории на любовта, а после само с една сълза да сложи точка на миналото време.” – Сашо Серафимов
Представя изд. „Ерго”

18:00
Сцена, ет. 3
Представяне на книгата „Падение и спасение” от Весела Тотева
Весела Тотева е телевизионен журналист. В работата си като репортер се е занимавала основно с изследване на душата на хора извън закона. Интересът е породен не само от журналистическо любопитство, но и от факта, че самата тя е била извън нормите – осем години от живота си Весела е тежко зависима от “вещицата” на наркотиците – хероина. В жестока борба тя успява да се освободи от робството на дрогата и променя живота си. „Падение и спасение” е книга за пътя към бездната и обратния път нагоре, за младата жена, вече успешен професионалист и майка на две деца, преборила една от най-страшните зависимости.
Представя ИК „Жанет 45”

18:00
Щанд на изд. „Ерго”, № 411
Среща с автограф с Владислав Христов и стихосбирката „Обратно броене”.
„Поезия, която диша свободно и по странен начин прави читателя спокоен от тази свобода, въпреки тревожността на времето.” – Силвия Чолева „Поезията не е за всеки. Но тази книга със своята измамна простота крие сериозно поетическо майсторство.” – Владимир Левчев
Представя изд. „Ерго”

19:00
Сцена, ет. 3
Лекция „Защо въображението е по-важно от знанието?” с Анастасия Димитрова, водеща на тренигите „Скоростно четене” и „Суперпамет-мнемоника”, zenom.pro.
Въображението като неизменна част от процеса на четене. Никой няма проблеми с паметта, просто някои имат проблем с въображението – демонстрация със запомняне. Уъркшоп и игра за синхронизаци на мозъчните полукълба!
Представя Анастасия Димитрова

18.12.2016 (неделя)
10:00-20:00
Сцена, ет. 3
Най-мащабното пъзел-събитие на годината – “Пъзелмания”
Над 100 отбора ще се включат във вълнуващото събитие, за да премерят умения и находчивост в бързото редене на пъзели. Любители на популярното хоби ще се съберат, за да се забавляват заедно и да се насладят на едни от най-красивите и интересни пъзели.
Представят Ozone.bg и Puzzle Bulgaria

12:00
Щанд на ИК „Жанет 45”, № 327
Среща с автограф със Светлина Фотева („Метафизика на любовта и раздялата”)
„Поезията на Светлина Фотева разкрива крехкостта на опитите ни да изградим мостове над бездните на съществуването. Богатството на нюанси в болезнената изящност на тези стихове създава поетическо пространство, достатъчно обширно, за да побере несъвършенствата на света и все пак да остави място за надеждата.” – Петър Чухов
Представя ИК „Жанет 45”

16:00
Щанд на ИК „Жанет 45”, № 327
Среща с автограф с Богомил Господинов („Книга за Лола”)
Авторът е лауреат на ХХХII Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” – 2015 г. Книгата е издадена със съдействието на Община Стара Загора.
„Във време, в което поезията ни е обхваната от наивно дребнотемие, този автор ни тласка право към големите въпроси – и то с една впечатляваща студенина. Той говори за анонимността в мегаполиса, за човека и машината, за машината вътре в човека, за корпоративното, което вече разпродава активите на съвестта ни. Говори за Лола – защото всяко стихотворение, писано някога, независимо от темата, е и
любовно стихотворение.” – Иван Ланджев
Представя ИК „Жанет 45”

17:30
Ателие-книжарница „Къща за птици”, ул. „Асен Златаров” № 22
Премиера на новата книга „Зографи отвъд границите. Възникване на Тревненската художествена школа в контекста на балканското изкуство”
За първи път намират отговор въпросите: Как се създава изкуството в Трявна, кои са учителите на първите тревненски майстори, какви са корените на художествената традиция, първите имена, които са станали известни, имат ли връзка с известните зографски фамилии?
Книгата ще представят чл. кор. д.изк. проф. Иванка Гергова, гл. ас. д-р Тодор Енчев и авторът на книгата Ваня Супунджиева, гл. ас. д-р, преподавател по иконопис в катедра „Църковни изкуства” към Православния богословски факултет на ВТУ.
Представя изд. „Омофор”

13 – 18 декември
до Сцената, ет. 3
Изложба на авторски книжни проекти „ТИ-РЕ”
Представя „ТИ-РЕ” – платформа за български независими печатни издания