Опашка за автографи от Илия Троянов

Всяка излязла книга на Илия Троянов вече се посреща у нас като събитие. Опашка за автографи от писателя се изви снощи в столичната книжарница "Хеликон". Двуетажната зала бе препълнена от фенове на гражданина на света, дошли за премиерата на последния му преведен на родния език роман "Номад на четири континента", своеобразно продължение на "Събирачът на светове", посветен на пътешественика от XIX век сър Ричард Бъртън.

"Тук сме почти както в операта - аз на сцената, вие отсреща, на разстояние от мен", пошегува се авторът с архитектурата на помещението и решението на издателство "Сиела" да го срещне точно тук с читатели.

Троянов е уникален разказвач, благодарение на когото пред нас се отвори огромно културно богатство на други цивилизации, сподели възторга си писателят Светлозар Желев, директор на "Сиела". А литературният критик Йордан Ефтимов допълни, че българинът космополит превръща темата за екзотичните светове във философски проблем.
"Такива премиери се състоят главно от хвалби, а единственото, от което писателят се нуждае, е да го четат. Затова бих искал повече да си поговорим", отвърна Троянов.

Малцината, които бяха все пак чели току-що излязлата книга, се интересуваха с какво Ричард Бъртън така е обсебил твореца.

"Героят ми е първият европеец, който стига до някои места в Северна и Южна Америка и Африка. И пръв формулира отношението на Европа към други култури, а това е една от моите теми. Когато аз 7 години пътувах по неговите стъпки, срещнах свят, много различен от това, което той е преживял, а отношението на Европа е останало както е било в ХIХ век. Затова влизам в диалог със сър Бъртън и се опитвам да прехвърля мост между някога и сега. Но повече никога няма да пиша за Ричард Бъртън и за ХIХ век", каза Троянов.

Странно е, че на премиерата почти нямаше писатели. Комплекси или просто творческа завист, коментираше публиката. Непознатите почитатели на най-четения и награждаван българин в Германия обаче никак не бяха малко.

Искра Крапачева
Източник: standartnews.com