Нови балкански икони

Пътуващата изложба "Нови балкански икони" вече е в България. Експозиция е била представяна в редица европейски градове - Лондон, Осло, Хелзинки, Рейкявик, Белград, Кембридж и други.

Изложбата съдържа творби на сръбски, гръцки, румънски, черногорски и български автори. Част от иконите са в характерния каноничен стил, а друга част са наиви, непоказвани до сега в България. Повече за изложбата, може да научите от сайтовете balkan-icons.com и pravoslavie.bg.

Организатори са Националната художествена галерия и фондация "Покров Богородичен".
Тази уникална изложба представя три различни вида икони – традиционни, модерни и наиви. Експозицията е интересна и с това, че освен многообразие на стилове, представя и различни автори. В изложбата се представени иконописци от почти всички балкански страни. Някои от творците работят върху съживяването и тълкуването на историческите традиции, други използват съвременни художествени похвати, експериментирайки с изразните средства. Специалистите откриват в творбите нови интерпретации на тялото, човека, светеца, светлината, деня, образа и перспективата.

Наивите

Наивите са може би най-любопитната част от изложбата. Те са се появили в северозападните райони на днешна Румъния през 18 век. Стилът е примитивен, цветовете - ярки. Тяхното появяване е било плод на опита на обикновените хора да въплътят в багри образите на светците.

Модерните икони

Това са творби предимно на млади творци, които правят свой опит да съвместят и помирят канона и съвременното изкуство. Иконите носят същото богословско значение, но предадено чрез модерни изразни средства. Рядко в тях има нови теми – драматично новото е в цветовете и техниките.

Традиционните икони

Традиционите икони са копия или нови икони създадени според буквата на канона. Средновековните традиционни образци се раждат за нов живот и благодарение на авторите си съвместяват традицията и модерността.

Покана