Мексиканският писател Хорхе Волпи гостува в България

Следващата седмица в България ще пристигне мексиканският писател Хорхе Волпи, който ще присъства на премиерата на романа си "В търсене на Клинсгор" и ще вземе участие в конференция на тема "Наука и литература - два начина да опознаеш света". Тези събития ще се състоят по време на коледния Панаир на книгата, от 5 до 9 декември.

Хорхе Волпи e роден в Мексико Сити през 1968 г. Произведенията му са насочени към един взискателен, културен и интелигентен читател, склонен да разсъждава над противоречията и неизяснените тайни на нашето съвремие. Автор е на есета, разкази и романи, сред които най-широка известност имат "В търсене на Клингсор", "Краят на лудостта" и "Няма да е земята".
Волпи е носител на многобройни награди, дипломат и настоящ директор на мексиканската телевизия. Критиката припознава в него двойник на Умберто Еко заради умението, с което съчетава криминалната интрига с философския размисъл. Безупречната му проза отговаря на строгостта, с която той предварително проучва темите, върху които изгражда своите динамични и завладяващи сюжети.