Какво да очакваме от "Колибри" през 2016

 

Сред големите акценти на новия литературен сезон несъмнено се нарежда третият роман на Робърт Галбрейт – „Career of Evil”, който вече се сдоби с ласкави рецензии от страна на най-авторитетните международни издания.

Още през първото тримесечие на 2016-а ще излезе и шедьовъра на австралиеца Ричард ФланаганТесният път към далечния север”, с който той спечели една от най-престижните литературни награди в света - „Ман Букър“. Заглавието е заимствано от прочутия с метафоричните си духовни обобщения пътепис на японския класик Мацуо Башо.

Няма да бъдат разочаровани и верните почитатели на Джонатан Франзен, автора на „Свобода и „Поправките”. Излиза българското издание на „Purity”, проницателна черна комедия, която се нареди сред най-очакваните американски романи на 2015-а.

Почитателите на Томас Пинчън, най-мистериозния съвременен американски автор, могат да спят спокойно – последният му роман, „The Bleeding Edge” (2013), ще има българско издание! Известни с богатството на стилистични похвати и културни препратки, произведенията на Пинчън го открояват като една от иконите на постмодерната литература.

Забележителната поредица „Съвременна европейска проза” ще приобщи заглавия като „Тирза” на нашумелия холандски писател Арнон Грюнберг (романът вече е екранизиран), яркия пародиен разказ „Лагерът на леките жени” на Антон Балаж, „Кралството” на популярния френски романист и сценарист Еманюел Карер, модерния шедьовър „Моята блестяща приятелка” на Елена Феранте, една от най-добрите италиански писателки през последните години (българската публика посрещна топло романа й Дни на самота”).

За почитателите на модерната класика – предстои да излязат „Бостънци” на Хенри Джеймс, брилянтна сатира на движението за правата на жените в Америка, сборникът „Дъблинчани” на Джеймс Джойс (много от героите в „Дъблинчани“ се появяват и в емблематичния роман на Джойс – „Одисей“) и „Нощ и ден”, един от по-ранните романи на Вирджиния Улф. През 2016-а ще дискутираме и новите книги на Давид Фоенкинос, Амели Нотомб, Паоло Джордано и Пол Остър.

Очаквайте „Зелената къща”, втория роман на Нобеловия лауреат за литература Марио Варгас Льоса, не пропускайте и „Лупита обичаше да глади” на изкусната мексиканска разказвачка Лаура Ескивел!

Третата книга на Юнас Юнасон, чийто колоритен протагонист вече предизвика фурор, се очаква с нетърпение и в България.

И това са само част от изненадите. Следете интернет страницата на „Колибри” www.colibri.bg, където предстоящите заглавия се обновяват регулярно. Желаем ви една още по-вдъхновяваща, незабравима литературна година!