Изключително силен финал на „Недоизречено“ във Варна

С три награди и две поощрения приключи четвъртото издание на Националния литературен конкурс “Недоизречено“, проведено във Варна. Призовете бяха раздадени от Стефан Бонев, който е създател на проявата, и от неговата съавторка, поетесата Мариела Русева, в навечерието на Св. Валентин. Събитието се състоя в единствената кафе-книжарница в града, гледаща към Морската градина, а перфектната му организация беше дело на Мариела Русева, която игра и ролята на водеща на церемонията.

Журито, в което влизаха също пловдивският литературовед Здравко Дечев и известната варненска галеристка и откривателка на млади таланти Ваня Маркова - Маркони, присъди първа награда на Милена Белчева. Само преди няколко месеца тя отнесе отличието на Радио Пловдив в третия Национален конкурс за поезия „Добромир Тонев“.
На второ място беше класиран Красимир Бачков, издал седем книги, основател и редактор на популярното списание ”Антимовски хан”, за когото тази национална литературна награда се оказа десета в творческата му биография.

С 14 издадени книги, едната от които на английски, пък е третата в класирането – Надя Уорендър, която е живяла и работила близо десет години във Великобритания. Бяха присъдени и две поощрителни награди – на Димитринка Ненова и Ася Шопова.

Залата беше претъпкана от участници в конкурса и почитатели на изящното слово. Наградите бяха осигурени с любезното съдействие на Георги Иванов и Борислав Василев. Красивите валентински кошници аранжира Катя Вичева, а очарователната водеща на събитието - Мариела Русева, носеше бутикови бижута, изработени от Диана Раданова.

Този път постъпиха изключително стойностни творби, повечето от които бяха написани от хора, чиито имена отдавна са силно разпознаваеми в литературното пространство, коментира създателят на „Недоизречено“. Конкурсът се базира на едно произведение – матрица, написано от Стефан Бонев, което съдържа само ключови думи, препинателни знаци и много празни полета между тях. Целта е участникът да го попълни творчески по такъв начин, че да се получи автентично литературно произведение. Готовите текстове са от всички възможни къси жанрове на литературата: бял и римуван стих, импресии, разкази и др.