Интервю с художника Александър Моллов

Alexander MollovСимволи, знаци, митологични същества и герои, сюрреалистичен и магичен свят, свят на движение и форми, усещане за свобода и сила.

Това може да откриете в творчеството на художника Александър Моллов.

Освен като сценограф и главен художник в различни кинопродукции Александър Моллов е илюстрирал повече от петнадесет книги - стихосбирки, романи включително и направата на детски илюстрации по приказки на Братя Грим и Андерсен. Притежава индивидуален и открояващ се стил.

Покрай работата си в киното сте изградили дългогодишно приятелство с един от почитаните български кинорежисьори Владислав Икономов. Илюстрирали сте и една от неговите книги "За един милион долара". Как се сработихте като творци?

За режисьора киното е движение на картини и образи, а художника стопира това движение запечатвайки го в картина. В нашия случай като двама автори се сработихме много добре. Той описваше движението, а аз пресъздавах състоянието.

Илюстрацията към дадена книга трябва ли на 100% да съответства на текста?
Да, добре е да се знае, че илюстрацията принадлежи към този текст, а не е просто допълнителна страница в книгата. Текстът и илюстрацията са дълбоко свързани.

А, кое е по-трудно илюстрирането на роман или илюстрирането на детска приказка?
Определено илюстрирането на детска приказка. Децата са много впечатлителни и наблюдателни натури, до голяма степен от илюстрациите зависи доколко ще заобичат и приказката.

В момента работите ли върху някой проект?
В момента започнах работа върху изработването на цикъл от картини с библейска тематика. Проектът е озаглавен "Genesis" и ще бъде част от предстояща изложба.