Има ли страх в самолета?

Ужас във висинитеСборниците с разкази (или с приказки, или с есета) са такова предизвикателство!

Обявил си някаква тематика, но някои от текстовете няма да си пасват много с това, което тръби заглавието ти. Други пък ще са "в десетката".

Едни ще ти "бягат" жанрово. Останалите ще са си образци като по учебник.

Дълги, кратки, пародиращи амбицията ти да събереш в книга различни текстове, никога непубликувани, написани специално за съответния сборник - чарът е в разнообразието.

А още по-интересно е не какви са, а как са подредени, кой "отваря" и кой "затваря" антологията, кой какъв "извиква" след себе си...

Бев Винсънт (съставител), Стивън Кинг (редактор и автор на всъпителните думи към произведенията), Ричард Чизмар (издател) събират в "Ужас във висините" 16 разказа и една поема, от които ще ви настръхнат косите.

Творбите ви запознават обстойно с това, което може да ви се случи на борда на самолет. Може ли той да се разбие? Може ли в него да са се качили същества, които не бихте искали да срещате? Може ли машината, на която летите, да не се приземи там, където сте планирали да идете? Да, да и да.

Възможно е също така да ви нападнат бойни птици, да попаднете в зона на турбулентност, да ви връхлетят детските ви кошмари, но вече истински.

Е, в антологията "Ужас във висините" (така е озаглавен и разказ на сър Артър Конан Дойл, включен в сборника) има от всичко по малко. С "Ужас във висините" трябва да се внимава - тук има два разказа, които подлагат на съмнение представата ни как тече времето. Те не само развиват идеята за неговата многоплановост, но и са написани така, че заплашват да ви объркат кое кога се случва.

Има и два с едно и също заглавие - господата Амброуз Биърс и Рей Бредбъри, които познавате, ала не и в тази светлина, са създали разкази, наречени "Летящата машина", по различно време, в различни жанрове.

Имаме и една друга интересна "двойка" - две от историите в тази антология са озаглавени с имената на дявола... и едната от тях направо взривява идеята за време.

Имаме още падане от тавана на хамбар, имаме и падане от полетна височина. Едното си кореспондира с разказ на Краля, другото - с вестникарски публикации.

Политическите катаклизми в тъй крехкия ни свят присъстват в четири истории, които смразяват кръвта. Едната - изящна, динамична, "кинематографична", е дело на Джо Хил, големия син на Стивън Кинг.

И още:

Един сюжет от сериал, пренесен високо.

Творба, която бихте нарекли научнофантастичен разказ.

Произведение - поклон пред криминалния жанр.

История за летене от корифея на кримито.

Турбулентно четиво. Това е "Ужас във висините". Мислите, че "Летище" на Артър Хейли е страшно? Грешите.

Светла Иванова, ИК "Плеяда"