„Геният” спечели зрителите на CineLibri


Второто издание на уникалния по рода си кино-литературен фестивал CineLibri изпроводи с бурни овации първия си специален гост – ексцентричния френски писател, режисьор и шоумен Фредерик Бегбеде, за да посрещне едно от най-значимите имена на нидерландската проза – Арнон Грюнберг, който ще представи романа си „Тирза” и едноименния филм на 12 и 13 октомври, а веднага след това и иконата на чешкото кино Иржи Менцел, режисьор на „Обслужвал съм английския крал”.

В навечерието на националната премиера на биографичната драма „Геният”, която ще се състои днес, 11 октомври, в зала 1 на НДК, страстите са нажежени, а зрителите, успели да си набавят билети за по-ранните прожекции на филма, вече споделиха възторжени отзиви. Лентата разкрива необикновената съдба на Максуел Евартс Пъркинс, известен като редакторът гений, работил всеотдайно над 35 години в легендарното издателство „Скрибнър”. Ролята на интелектуалеца, който сам идентифицира, насърчава и „отглежда” гении като Франсис Скот Фицджералд, Хемингуей и Томас Улф, се изпълнява блестящо от опитния британски актьор Колин Фърт. Получил безпрецедентен достъп до кореспонденцията на Максуел Пъркинс с неговите автори – визионери, противоречиви личности и бохеми, А. Скот Бърг е създал произведение, чиято майсторска киноадаптация е едновременно проникновена и забавна и доставя истинска интелектуална наслада.

CineLibri вече срещна читателите с дузина нови книги, вдъхновили авторите на съответните киноадаптации. Гостите на фестивала бяха очаровани от елегантната съпътстваща програма, от множеството хепънинги и специални изненади, които продължават до 16 октомври. Ценителите на голямото кино очакват с нетърпение режисьорския дебют на американския актьор Юън Макгрегър – филма „Американска идилия”, заложил на култовата творба на Филип Рот. Той ще бъде излъчен на 14 октомври в кино „Люмиер” дни преди официалната му световна премиера. Кинокритикът Деян Статулов и водещата на „Като на кино”, очарователната Стаси Кара, ще представят филма на Макгрегър.

За радост на почитателите на емблематичната поредица на издателство „Колибри” – Амаркорд, вече е факт българското издание на „Пътеводител за озадачените” от ненадминатия Вернер Херцог, а на 14 октомври - деня, в който ще посрещнем легендата на чешкото кино Иржи Менцел, излиза неговата автобиографична книга „Капризни години”. Зрителите на CineLibri ще могат да си ги закупят на ексклузивна фестивлна цена.

Билетите за прожекциите до 16 октомври са в продажба на ticket portal и на касите на киносалоните. Информация за пълната програма по дaти, киносалони и градове, както и за всички специални събития е достъпна на официалната уебстраница на фестивала: www.cinelibri.com

genius