Джеси Кънева ни потапя в кехлибарена древност

Кехлибарената долинаИмало едно време един роман, по чиито страници хора и случки, отдалечени на километри и... векове, се отразявали в кривите огледала из житейския лабиринт, от който - по всичко личало! - няма излизане...

С втория роман на журналистката и художничка Джеси Кънева обаче духовната сага за Стела и Ещер стигна до своята развръзка. Как стана това ли? Героите на дебютната й творба "Захар и шафран" се "пренесоха" в дълбока древност, за да търсят там разрешението на проблемите си.

Всъщност разкъсването на кармичните вериги, с което Стела се бе нагърбила, се оказа не толкова проста работа. Младата дизайнерка си мислеше, че като избяга на село да сади цветни лехи и да плете пъстри пуловери, духът й ще намери покой, а обсебените от магичното й присъствие нейни приятели ще литнат свободни да изживяват собствените си съдби. Но в съня на Стела се настани беловлас мъдрец, който й заговори как любовта и разбирателството ще спасят света. Ексцентричната художничка изобщо не се съмняваше в това, но и не разбираше тя какво общо има с въпросното спасяване.

Междувременно китното селце се е превърнало в туристическа дестинация, а Стелините приятели са си наели или купили къщи там. Дарен, който й е като брат, води съпругата и бебето си в дома им недалеч от Стелиния, психоаналитичката Диана пристига с осиновеното си момиченце, връщат се Роса и Бенджи да ближат житейски рани. Появява се дори разбивачът на женски сърца Тома.

Стела вари кафе с канела в кухничката си, радва се на порасналия си син и на пъстрата компания стари дружки и дори не подозира какво ще й донесе облакът вулканична пепел, поел от Исландия.

А облакът, затворил небето над Европа, в един момент изплюва... Фелипе.
Четири години след като прелетя като опустошително торнадо през живота на Стела, зеленоокият мулат открива, че не може да се раздели с красотите на България. Тук го очароват културата, историята, архитектурата и... Стела.

И тогава се намесва съдбата в лицето на древен тракийски долмен.
Какво се случва край долмена, ще разберете от "Кехлибарената долина", втория роман на Джеси Кънева.


Джеси-Даниела Кънева е журналист, писател и художник. Обича историята и красотата. От историята плете филигранна белетристика, а красота влага в пуловери и икони.
Творбите на Джеси носят аромата на мечти, духовни търсения и - може и странно да ви звучи - житейски решения.