Деветима известни франкофонски тетрални мениджъри пристигат в Ловеч

На 8 януари 2008 г. Ловеч ще бъде града, където ще има най-много театрални мениджъри в България. Става дума за уникалната среща, която организира Драматичен театър – Ловеч, на която ще присъстват девет известни театрални мениджъри от франкофонски държави. Организаторите са се постарали да поканят специалисти от различни области на театралния мениджмънт – журналисти, директори на театри, адвокати в областта на авторското право, синдикални ръководители и пр. Всеки един от гостите има значителен опит в управлението и менажирането на театрални продукции и е активна фигура в определен аспект от театралното производство.
Тази амбициозна стъпка на Ловешкия театър цели приобщаването на българското театрално изкуство към общоевропейски стандарти и практики и привличане на трайно международно внимание и подкрепа към провеждащия се на всеки две години фестивал в Ловеч - „Дни на младите в театъра”. Желанието на организаторите е тази есен фестивалът им да бъде и с международно участие. Но още сега, младите български театрали имат уникалния шанс да се запознаят и да покажат на запис своето творчество на едни от най-влиятелните театрални мениджъри в европейските франкофонски държави.

На срещата с деветимата известни театрални мениджъри, младите български театрали, освен да презентират своето творчество, ще могат да научат повече за водещите европейски практики по отношение на продуцирането, копродуцирането и дистрибуцията на съвременна театрална продукция и механизмите на селекциониране на водещи фестивали. Това е и уникална възможност за по-активното промотиране на българска съвременна драматургия.

На 8 януари 2009 г. в Ловеч, градът, известен прозвището “революционна столица на България” по време на Националното освободително движение, отново вдига своеобразна революция, но този път театрална... Поканените за това са амбициозните български творци, които искат да променят и обогатят нашата театрална действителност и известните театрални мениджъри от европейски франкофонски държави:

• Ив Перену (журналист, главен редактор на сп. Le Spectacle),
• Корин Бернар (главен секретар на SACD – Национален съюз за авторски права на Франция),
• Клод Фрисон (директор на театър La Frontiere, Люксембург),
• Валери Берон (директор на театър Le Tarmac, Париж),
• Серж Барбусия (директор на театър Balcon, Авиньон),
• Жак Конор (Национален синдикат на режисьорите на Франция),
• Доминик Гантелм (Европейски медиатор в сферата на културата, адвокат и журналист),
• Еманюел Дешартюр (директор на Театър „14”, Париж),
• Силви Леберж (културен мениджър от Швейцария)

!!! За протичането на по-ефективен обмен, препоръчваме на участниците да подготвят видео материали от свои реализирани проекти. !!!

Участниците в срещата ще имат възможност да посетят и премиерата на спектакъла „Границата” от Калин Илиев, в постановка на Александър Чобанов.

Забележка: Пътните, както и всички останали разходи, свързани с пътуването, са за сметка на участниците.


За допълнителна информация:
Драматичен театър – Ловеч
тел. 068 / 604 194; 068 / 604 196
моб. 0888 / 864 185
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.