Библиотеката Malatestiana

Библиотека MalatestianaБиблиотеката „Malatestiana“ в Чезена, Италия е първата градска библиотека в Европа, отворена за обществеността. Построена е между 1447 и 1452 г. Открита е през 1452 г., като преди това всички библиотеки в Европа са собственост на църквата.
Това е най-старата библиотека в Западния свят, която запазва изцяло своя вид и конструкция. Оригиналното обзавеждане и колекции са съхранени и са останали непроменени за повече от 560 години.

Библиотеката се помещава в стар Францискански манастир, читалнята й прилича на църква, а стенописите са дело на Агостино ди Дучо. Входната врата е направена през 1454 г. с дърворезба на Христофоро да Сан Джовани. Вътре библиотеката показва геометричния дизайн, характерен за началото на италианския Ренесанс. Светлината влиза в през 44 прозореца във венециански стил.
Библиотеката разполага с над 400 000 книги, включително над 340 кодекса, обхващащи различни области като религия, гръцки и латински класики, наука и медицина и 3200 ръкописа от 16 век.