Библиотека Александрина

ba002Най-известната библиотека в Африка е Библиотека Александрина, замислена като възраждане на славното минало на древната Александрийска библиотека. Идеята за основаването и се появява през 1970-те години в Александрийския университет и е реализирана с подкрепата на правителството на Египет, ЮНЕСКО и голям брой правителствени и частни дарения от много страни по света.

Сградата на библиотеката е проектирана от SNOHETTA – победители в международния конкурс, организиран от Международния съюз на архитектите, ЮНЕСКО и правителството на Египет. Характерната форма на зданието е 160 м в диаметър, на места достига 32 м височина и до 12 м под земята. Строителството на сградата продължава 12 години.

 

Единадесететажната ултрамодерна постройка е с формата на срязан косо цилиндър, замислен като символ на Слънцето – знака на Древен Египет, а кръглата форма покрай извивките на Александрийското пристанище припомнят за цикличния характер на знанието плавно през вековете. Мост от отворения площад над отразяващия сградата басейн свързва библиотеката с близкия Университет. Комплексът има конферентен център, четири музея, деветнадесет художествени галерии – 15 постоянни изложби, включително „Впечатления от Александрия”, „Арабска калиграфия” и „История на печата”, планетариум, лаборатория за реставрация на ръкописи, мултимедийна библиотека, библиотека за карти, специализирана библиотека за хора с увредено зрение и единственото в света копие и външен архив на Internet Archive.

На една от външните стени могат да се видят букви от всички съществуващи в света азбуки. В светлата и обширна читалня, предвидена за 3500 посетители, може да се получи всяка книга и веднага да се направи разпечатка или запис на компактдиск на част от нея. Равнищата за четене са 7, а новата сграда с площ 40 130 кв м. има достатъчно място да побере над осем милиона книги.

Сградата на Библиотека „Александрина“ е открита през 2002 година.

Директорът на библиотеката, проф. Исмаил Серагелдин, тази година бе удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на СУ. Предложението за удостояването с почетното звание е на Философския факултет на СУ.