1001 езикови гафа

"Единственото, което липсва в "Образцов дом" е телефонен указател на героите", пише в анотацията си за дебютния роман на Ваня Щерева Любен Дилов-син на корицата му (Фондация "Развитие XXI", 2005 г.).
Единственото, което липсва в това изречение, е така наречената скобна, или затваряща запетая. И липсва упорито, инатливо - чак до третото дописано издание!
Именно за такива подробности от пейзажа на писмената ни словесност от последните 5-10 години става дума в книжката, наречена "1001 езикови гафа, или Кучетата си лаят, керванът си греши". Макар че гафовете не са точно 1001, Национален музей "Земята и хората" - с финансовата подкрепа на Министерството на културата - отпечата томчето.

Ако искате да узнаете кой гази законите на езика - отворете го без страх, че можете да се видите вътре. Телефонен указател на "героите" авторката Светла Иванова ("Граматика за тийнейджъри", ИК "Хермес", 2004) не е включила.
В "1001 езикови гафа..." обаче няма да срещнете изрази като: "Някои вестници пишат..." или "Преди известно време на екрана се появи надписът..." - такова анонимно присъствие на полето на езиковата неправилност Светла не приема.
Затова вестниците "24 часа" и "Труд", "Сега" и "Стандарт", телевизиите "Европа", Нова, Би Ти Ви, списания, издателства - всички са споменати по име.
Описани са грешките, допуснати от тях, посочени са датите, заглавията на даденото предаване или статия, често - и журналистите, преводачите, водещите...
Други езиковеди, неотменно присъстващи в медийното пространство, вероятно се страхуват да не обидят някого, та говорят за грешките изобщо, по принцип, някога и някъде направени от някого, авторката на "1001 езикови гафа..." Светла Иванова обаче не спестява никому нищо.

"1001 езикови гафа, или Кучетат си лаят, керванът си греши" (НМ "Земята и хората", 2008) можете да поръчате на bricks-bg.com.

Откъси от книгата може да прочетете на 1001gafa.blogspot.com